miserabilism

music gets the best of me, but you get the rest of me
10 december, 2006
"Acid Eiffel"
bild på DJ i DJ-bås

Efter att hunnit med disco, house, funk, hiphop och jazz kom turen till techno när det blev dags för sjätte volymen i Rapsters "Kings of..."-serie. Huruvida det borde vara Carl Craig och Laurent Garnier som representanter för technopionjärerna på respektive sida Atlanta kan man diskutera tills skivnålar inte längre finns att få tag i, men det är åtminstone inte helt fel personer. Båda två var ju med och formade det som vi idag känner som techno: Craig i technons födelsestad Detroit och Garnier på det europeiska fastlandet

"The Kings of Techno" är ju, som sedvanligt i serien, en sammanmixad historia, tyvärr. Craig sköter "the Detroit perspective" medan Garnier, inte helt oväntat, gör motsvarande för den europeiska historieskrivningen. En historieskrivning som, sammantaget, spänner från Stooges, Aretha Franklin, Art of Noise och Nitzer Ebb till Adult., Black Dog och Arpanet. Influenser, historik och utveckling i ett snyggt förpackat dubbelfodral.

Och visst. Som historielektion betraktat är "The Kings of Techno" en bra översikt, om än kanske inte helt tydliggörande för den som aldrig stiftat bekantskap med genren förut. Självklart finns här klassiker, men också lite mer udda bidrag som sammantaget gör samlingen lyssningsvärd, dessutom.

Men det som "The Kings of Techno" gav mig mest var en återupplivad bekantskap med ett av Laurent Garniers egna bidrag, i form av hans engångs-alter ego Choice (tillsammans med Shazz och Ludovic Navarre). "Acid Eiffel", från "Paris EP", sammanfattar kanske den europeiska technons födelse bättre än något annat spår på "The Kings of Techno". Med sin skramlande hi-hat, mitt emellan den som är så typisk för Detroits tidiga techno och den som skulle komma att bli lika typiskt för eurotechnon, åtminstone den mer melodiöst ambienta varianten. Sakta, sakta vävs element efter element in, ackompanjerat av en 303-slinga, och får växa sig allt starkare över 13 magnifika minuter. 13 magnifika minuter som inte åldrats en dag de senaste 13 åren.


Choice "Acid Eiffel"

Etiketter:

posted by miserabilism @ 21:59  
1 Comments:
  • At 19:19, Blogger Debector said…

    the live recording of acid eiffel with bugge wesseltoft is awsome.
    garnier and carl craig are definetely the kings of techno.

     
Skicka en kommentar
<< Home
 

© 2006 miserabilism | Blogger Templates by Gecko & Fly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.

 
lonely girl dekorbild
 

Web This Blog
Om mig


Namn: miserabilism
E-post: miserabilism@gmail.com

Mer information

Senaste inläggen
Arkiv
Här skriver jag också
Länkar
Prenumeration