miserabilism

music gets the best of me, but you get the rest of me
22 oktober, 2006
"Bright Young Things"
Numb-omslag, © Pet Shop Boys Partnership, 2006

"Numb" är fantastiskt. Det förstår ju alla.

Eller, ja, det är ju uppenbarligen det alla inte förstår. Diane Warrens makalösa ballad är kanske den mest bespottade av låtarna från Pet Shop Boys senaste album. Jag kan för mitt liv inte förstå varför.

Nu är den singel. Antar att åtminstone boysen själva gillar den. Som singel? Tja, den kommer förmodligen att bomba rätt hårt. Tyvärr. Trots, eller kanske ännu mer troligt på grund, av den vackra videon inspirerad av "Pansarkryssaren Potemkin" och, gissar jag, samtida rysk film i allmänhet. Inte MTV-material, om vi säger så.

Men ett singelsläpp från Pet Shop Boys betyder mer än något annat b-sidor. Och remixer. I "Numb"-fallet finns inga remixer att tala om (som så ofta när PSB släppt ballader). Tolvan är förstås skitsnygg, men Ewan Pearsons omstöpning av "Psychological" är inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Nya låten "Party Song" låter mest som en sämre "Shopping" utan att vara särskilt mycket party alls.

Det som räddar dagen är den andra b-side-låten. Tre år gamla "Bright Young Things" som, efter att ha ratats till filmen med samma namn, äntligen ser dagens ljus. Verkligen äntligen.

Det som börjar, vemodigt och majestätiskt, i samma ensamma del av rummet som "Numb" exploderar en och en halv minut till en alldeles fantastisk resa genom bakkatalogen. "King's Cross", "Somewhere", "Dreaming of the Queen", "Being Boring", "Nothing Has Been Proved" och med ett break influget från Underworlds "Two Months Off". Allt genom ett filter av de mest dansanta stunderna på "Very".

Listen, a nightingale sings
in Berkeley Square the bright young things
are flying on chemical wings
intent on their one-last-flings tonight

Allt sådär sorgligt leende. Sådär obekymrat leende utanpå en sargad själ. Och så finns det fortfarande människor hur man kan älska PSB sådär alldeles för mycket. Och på torsdag släpps liveskivan "Concrete".

Höst? Regn? Mörker? Kyla? Elände?

Bring it on.

Etiketter: ,

posted by miserabilism @ 22:15  
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home
 

© 2006 miserabilism | Blogger Templates by Gecko & Fly.
No part of the content or the blog may be reproduced without permission.

 
lonely girl dekorbild
 

Web This Blog
Om mig


Namn: miserabilism
E-post: miserabilism@gmail.com

Mer information

Senaste inläggen
Arkiv
Här skriver jag också
Länkar
Prenumeration